Günümüzde her şey dijitalleşirken siber güvenlik konusu da her zamandankinden daha da önemli hale geldi. Çünkü nasıl ki dijitalleşme olumlu yönde hızla gelişiyorsa aynı şekilde içinde kötü niyetli siber saldırıları barındıran olumsuz yanı da gelişti. Bu yüzden siber güvenlik konusunda yapay zekalardan da faydalanmak bir nevi mecburiyete dönüştü. Bu nedenle bu içeriğimizde siber güvenlikte yapay zeka uygulamalarından nasıl faydalanacağını anlatacağız.
Hangi Yapay Zeka Teknolojileri Siber Güvenlik İçin Kullanılıyor?
Yapay zeka dijital dünyada her türlü konuda yardımımıza koşuyor. Siber güvenlik de bu konulardan biri. Yapay zeka teknolojilerinden faydalanarak siber güvenlik konusunda önlemler alınabiliyor.
IBM QRadar
Bu yapay zeka teknolojisi belki de sektörde en popüler olanıdır. Tehdit tespiti ve güvenlik analitiği için kullanabileceğiniz IBM QRadar ile siber saldırıları hızlıca alt edebilirsiniz.
FireEye
FireEye’ın sağladığı hizmet ile her yıl 350.000 saatten fazla olay incelemesi yapılarak kuruluşların siber güvenliği sağlanıyor. Böylece siber güvenlik konusu bir yük olmaktan çıkarak yapay zeka tarafından çözülüyor.
Splunk
Dijital sistemleri daha güvenli hale getirmek ve güvenle çalışmalarını sağlamak için Splunk size yardımcı oluyor. Böylece sorunlar ve tehditler hızla çözüme ulaşıyor, kurumsal dayanıklılık sağlanıyor.
Siber Güvenlikte Geleneksel Yöntemler Yerine Neden Yapay Zekayı Kullanmalıyım?
Dijitalleşen bir dünyada geleneksel yöntemleri kullanmak her zaman daha fazla maliyet ve zaman kaybı demektir. Bu nedenle şirketlerin olabildiğince dijital dönüşümü sağlaması ve yapay zeka teknolojilerini kullanması gerekiyor.
Yapay zekanın kullanımıyla siber güvenliğin sağlanmasında hız kazanılıyor. Çünkü yapay zeka olası tehditleri çok daha hızlı bir şekilde tespit edip önlemek için süreçleri başlatabiliyor. Geleneksel yöntemler ise insan müdahalesine dayanır. Bu yüzden yapay zekaya oranla çok daha yavaş ve hata payı yüksektir.
Ayrıca siber güvenlik saldırılarının çoğunlukla veriye yönelik olduğu düşünüldüğünde, sürekli olarak bir izleme ve büyük verilerin işlenmesi de gerekir. Sürekli izleme kısmında geleneksel yöntemler yeterli kalmazken, yapay zeka anında uyarılar gönderebildiği bir izleme mekanizmasıyla sistemleri koruyabilir. Ayrıca yapay zeka kullanılarak büyük veri setleri daha verimli ve etkili bir şekilde işlenebilir.
Siber güvenliği sağlarken yapay zekadan faydalanmak için ihtiyacın olan her bilgiyi çeşitli eğitimler alarak öğrenebilirsin. ROIVA Akademi’de bu alan için özel olarak hazırladığımız eğitim programlarımız ile katılımcılarımızı bilinçlendiriyor ve her türlü dijital tehlikeye karşı hazır hale getiriyoruz.
Veri Güvenliği Yapay Zeka ile Nasıl Sağlanıyor?
Yapay zekanın veri güvenliğini sağlama yolunda yaptığı ilk şey bilinmeyen tehditleri tespit etmek oluyor. Çünkü bilgisayar korsanları siber saldırıları devamlı biçim değiştirerek gerçekleştirdiği için bu tespit yapılmadığı veya geç yapıldığı bir senaryoda kuruluşa yönelik büyük tehditler doğabiliyor.
Yapay zeka bu tespit etmeler ile uğraşırken bir yandan da ağ davranışını analiz etmek ve güvenlik olaylarını gözlemlemek için makine öğrenimi ve derin öğrenme tekniklerini kullanır. Böylece komplike yapıdaki olaylarda bile hızlıca müdahale edebilir pozisyona gelir. Ayrıca bu yolla gelecekteki olası güvenlik açıklarını da kapatarak önlemler geliştirir.
Bir başka açıdan bakıldığında, bir şirketin tüm güvenlik sisteminin bir insan tarafından manuel olarak yapılması oldukça zaman alır ve maliyetlidir. Yapay zeka bunu bir rutine oturtarak sağladığı devamlı kontrol mekanizması oluşturur. Böylece şirketlerin büyük harcamalar yapmasına gerek olacak hasarlar alması da önlenir.
Gelecekte Siber Güvenlikte Yapay Zeka için Hangi Trendler ve Beklentiler Var?
Gelecekte veriler artmaya ve yapay zeka teknolojileri gelişmeye devam ettikçe siber güvenliğin önemi çok daha fazla olacak. Özellikle de bilgisayar korsanları tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojileri büyük bir tehlike doğuracak. Bu nedenle buna karşılık oluşturulacak çok daha etkili yapay zeka teknolojileri gerekecek.
Ayrıca veriler arttığı için büyük veri setlerini daha başarılı şekilde analiz edecek yapay zeka teknolojileri üzerinde de durulacak. Bu da olası tehditlerin tespit edilip ardından sorunların çözüme kavuşturulmasını hızlandıracak. Böylece yapay zeka tabanlı veya bilgisayar korsanları tarafından gelen tehditlerle mücadele etmek kolaylaşacak, daha güçlü bir siber güvenlik savunması sağlanacak.
Yapay Zeka Destekli Siber Güvenlik Uygulamalarının İş Dünyasına Katkısı Nedir?
Elbette ki kullanıcıların siber güvenlik konusunda bilinçlenmesi gerekirken bu durum kuruluşlar için ekstra önem taşıyor. Çünkü işletmelerin mali kayıtlar, müşteri bilgileri veya fikirleri gibi ellerinde bulundurdukları hassas verileri korumaları gerekiyor. Çünkü bir kuruluşa yönelik herhangi bir siber saldırı o kuruluşun mali kaybının yanı sıra itibar kaybına da uğramasına sebep olabiliyor.
Tech Target: https://www.techtarget.com/whatis/34-Cybersecurity-Statistics-to-Lose-Sleep-Over-in-2020
Maddi kaybın en büyük sebebi siber saldırı sonrasında iş operasyonlarının kesintiye uğrama tehlikesi. Operasyonların sürekliliğinin sağlanması için şirkette etkili bir siber güvenlik sisteminin kurulması şart. Bir diğer maddi kayıp sebebi ise müşteri bilgilerinin çalınması. Bir kuruluş müşterilerinin verilerini korumak için güvenlik standartları geliştirmek zorunda. Eğer işletme bunu sağlayamazsa ağır para cezalarına tabi tutulabilir.
Tabii bu durumun yalnızca maddi yanı yok. Bu tür siber saldırıların başarılı olması demek, bir kuruluşun bugüne kadar sağladığı itibarın ve müşteri güveninin yıkılması anlamına geliyor. Bu da sektördeki rekabette geride kalmaya sebep olabiliyor.
ROIVA Akademi’de yapay zeka ile siber güvenliği sağlama konusunda sektörde öne taşıyacak bilgiler ve uygulamaları kapsayan eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimlerin sonrasında kuruluşun için hangi siber güvenlik sistemini tercih etmen gerektiği, bu konuda yapay zekadan nasıl yardım alabileceğin gibi konuları detaylı işliyoruz. Böylece eğitim sonunda güvenlik açığına izin vermeyecek, bilgisayar korsanlarını alt etme konusunda rakip tanımayacak hale geliyorsun.
Yapay zeka ile siber güvenliği sağlama konusundaki her türlü sorun için bize buradan ulaşabilirsin!
Kaynakça
- About FireEye. (n.d.). FireEye Developer Hub. https://fireeye.dev/docs/about/fireeye/
- Kerner, S. M. (2023). 34 cybersecurity statistics to lose sleep over in 2023. WhatIs.com. https://www.techtarget.com/whatis/34-Cybersecurity-Statistics-to-Lose-Sleep-Over-in-2020
- National University & marketing. (2023, April 4). What is Cybersecurity and Its Importance to Business. National University. https://www.nu.edu/blog/what-is-cybersecurity/
- Security QRADar | IBM. (n.d.). https://www.ibm.com/qradar
- Slandau. (2023, May 5). AI and Cyber Security Trends, Challenges and Future Prospects. CyberTalk. https://www.cybertalk.org/2023/04/07/ai-and-cyber-security-trends-challenges-and-future-prospects/
- Splunk | The Key to Enterprise Resilience. (n.d.). Splunk. https://www.splunk.com/
- Top 10 uses of AI for Cybersecurity (+14 applications) | Engati. (n.d.). Engati. https://www.engati.com/blog/ai-for-cybersecurity